Contact

Nieuws

shutterstock_1860097435-min

Fruit en Gezondheid

Vandaag schrijven we over ons favoriete snoepje, Fruit. Je hebt vast wel eens gehoord van de schijf van vijf. De duidelijke handleiding die ons vertelt welke voeding je moet eten om gezond en fit te blijven. Fruit heeft een prominente plek op de schijf van vijf. We doen ons lichaam een plezier als we zo’n 200 gram fruit per dag eten. En dan het liefst seizoen fruit, elk seizoen brengt immers zijn eigen oogst met zich mee. In de zomer smullen we van heerlijk roodfruit en pruimen terwijl de herfst ons verwent met knapperige appels en sappige peren. Het eten van fruit uit het seizoen is niet alleen verser en smaakvoller maar ook beter voor onze planeet.

Waarom is fruit zo geweldig voor je? Het zit boordevol essentiële vitaminen, mineralen en vezels die ons lichaam nodig heeft om te stralen van gezondheid. Het eten van kersen draagt bijvoorbeeld bij aan een gezonde en stralende huid. Als je regelmatig fruit eet verhoog je de bescherming tegen nare ziektes zoals hartziekten, diabetes type 2 en zelfs longkanker. Dus doe je lichaam een plezier en sla je fruitmomentje niet over.

Aan die magische 200 gram fruit per dag zitten wel een paar voorwaarden. Je kan het beste fruit in z’n geheel eten, vers of uit de diepvries. Gedroogd fruit bevat erg veel suiker en bovendien gaat bij het drogen van fruit vitamine C verloren. De vezels en mineralen blijven wel behouden dus je hoeft zeker gedroogd fruit niet helemaal uit je dieet te schrappen. Ook fruitsap bevat veel meer suikers dan wanneer je de hele vrucht eet. Dus maak eens een smoothie met de hele vrucht i.p.v. een sapje. De tweede voorwaarde is variatie. Elke fruitsoort heeft weer een andere samenstelling, door te variëren krijg je van alles wat binnen.

Is elke fruitsoort net zo goed voor je? Nou, nee. We noemden net al even het gehalte aan suiker. Sommige fruitsoorten bevatten zoveel suikers dat je er beter niet te veel van kan eten. Vooral tropische fruitsoorten, zoals lychees en mango, bevatten veel suiker. En weet je wat nou zo geweldig is? Zeeuws fruit is superlekker maar bevat van nature weinig suiker. De top drie van fruitsoorten met het minste suiker bestaat uit frambozen, bramen en aardbeien. En laten dat nou net drie fruitsoorten zijn waarvan je in Zeeland volop kan genieten!

Ik zou zeggen: “Pluk de dag, eet Zeeuws fruit”!