Contact

Museumtuin

Home> Museum > Museumtuin

DeeltuinenRond het museum

Het buitenmuseum omringt het museum en is opgedeeld in verschillende deeltuinen. Zo kom je langs de enthof waar fruitgewassen worden gekweekt en geselecteerd, de beroepstuin waar fruit wordt geteeld, de burgertuin waar siervormen te bewonderen zijn en de kasteeltuin waar het woord siertuin tot een hoger niveau wordt getild. De tuin bevat meer dan 170 verschillende rassen waarvan de oudste rassen uit de 18e eeuw dateren. In de museumtuin wordt gebruik gemaakt van natuurlijke methodes om ziekten en plagen te bestrijden. Hier groeit en bloeit alles biologisch. In onze bij vriendelijke tuin staat uiteraard een reuzen insectenhotel waar het ‘t hele jaar wemelt van de nuttige beestjes. 

De tuin in zijn huidige vorm is aangelegd in 2018. Door het project “Het Buitenmuseum”, dat mede mogelijk is gemaakt dankzij financiële ondersteuning vanuit de EU, is de tuin ook goed toegankelijke gemaakt voor mindervaliden. De tuin is aantrekkelijk in alle seizoenen en dankzij de tunnelkas en de muur kas is de tuin ook bij regenachtig weer goed te bewonderen. In de tunnelkas kan je momenteel wat grotere machines, die niet in het museum passen, bekijken. In de muur kas komt de komende periode langzaam een kleine orangerie tot leven. Het museumcafé beschikt over een fijn terras waar je midden tussen de fruitbomen van iets lekkers kunt genieten.

OnderhoudWist je dat we ook cursussen en demonstraties geven? 

De museumtuin is in omvang misschien niet groot maar herbergt wel vele soorten fruitbomen en struiken. Er is het hele jaar wel iets te doen in de tuin. Onkruid wieden, takken in mooie vormen leiden, bogen aanleggen, irrigeren, water geven, snoeien, plukken, insecten bestrijden, bemesten, gras maaien, ziektes behandelen, bollen planten en ga zo maar door. Onze vrijwilligers hebben er het hele jaar hun handen aan vol.

Gelukkig is er ook af en toe tijd om die kennis te delen. Bijvoorbeeld tijdens een ent demonstratie of snoeicursus. Ook tijdens de rondleidingen vormen onze vrijwilligers een dankbare vraagbaak. En kom je er niet uit dan is er altijd nog onze plantendokter. Op de pagina Activiteiten & Agenda wordt aangegeven wanneer welke activiteit plaatsvindt.

Vragen?

Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via de contact pagina!