Contact

Collectie

Home> Museum > Collectie

CollectieVan de vaste tentoonstelling tot de bibliotheek

De collectie van dit museum bestaat uit een vaste tentoonstelling waarin de fruitteelt centraal staat, het open depot, de wisseltentoonstelling en de bibliotheek.

Vaste tentoonstelling
In de vaste tentoonstelling van het museum wordt de bezoeker via de hoofdthema’s bloei, groei, oogst en snoei door de geschiedenis van de fruitteelt geleid. In het museum wordt duidelijk dat deze vier thema’s in de loop van het teeltjaar nauw met elkaar verbonden zijn. Wat je in het voorjaar doet heeft invloed op wat er in het najaar geoogst kan worden. Het museum toont bijzondere materialen die sinds het begin van fruitteelt werden gebruikt en vertelt het verhaal van verschillende teeltmethoden. Voordat Wageningen het stokje over nam werd alleen in Zeeland onderwijs op het gebeid van fruitteelt gegeven. Het museum toont bijzondere lesmaterialen die uit die tijd bewaard zijn gebleven. Het geteelde fruit moest natuurlijk zijn weg vinden naar de consument. Het werd daarom verhandeld op een veiling. In 1985 werd de fruitveiling in Kapelle gesloten. De uit 1917 stammende veilingklok en bijbehorende bankjes zijn bewaard gebleven in het museum. Bezoekers kunnen zelf op de knopjes drukken en ervaren hoe het veilen in zijn werk ging. De museumtuin vormt het hele jaar door een prachtige aanvulling op de binnen collectie. De rondwandeling leidt door verschillende tuinen met een divers aan bod van fruitrassen en boomvormen.

Verschillende items in het depot

Open depotIn de spotlights

Het open depot toont stukken die momenteel niet in de vaste tentoonstelling zijn opgenomen. In het depot vinden we tal van zorgvuldig gerangschikte attributen uit de fruitteelt. Wisselend wordt er uit elke categorie telkens een ander item in het spotlicht gezet zodat ook die waardevolle stukken bewonderd of bestudeerd kunnen worden.

WisseltentoonstellingMet een gevarieerd karakter

In een museumzaal biedt het museum een dynamische wisseltentoonstelling met een gevarieerd karakter. Er zijn in de afgelopen 25 jaar al heel wat thema’s gepasseerd. Een kunstenaar met fruit als passie, een toonaangevend zaadveredelingsbedrijf, een beeldend fruit kunstenaar en ga zo maar door. Bezoekers kunnen genieten van een veelheid aan onderwerpen, van historische technieken tot hedendaagse innovaties, waardoor de tentoonstellingen telkens weer iets nieuws bieden.

Wisseltentoonstelling 2024

BibliotheekWaardevolle informatie

Het museum beschikt over een bibliotheek bordenvol waardevolle informatie over fruitteelt zoals dat in de loop der jaren bedreven is. We beschikken daarmee over een kennisbank voor de toekomst die een bron van informatie blijft voor toekomstige generaties. Dit archief van historische bronnen vormt het culturele erfgoed, of misschien beter gezegd agrarisch erfgoed, dat de bevolking bindt. Het draagt daarmee bij aan de bewustwording en waardering van dit erfgoed. Maar daar houdt het voor ons niet op. Momenteel wordt achter de schermen gewerkt aan het veiligstellen van het immateriële erfgoed van deze sector, de verhalen van toen worden vastgelegd voordat ze voor altijd verdwijnen.

Vragen?

Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via de contact pagina!