Contact

Geschiedenis

Home> Museum > Geschiedenis

Terug naar toenDe geschiedenis

Fruitteelt vindt al meer dan een eeuw op groeiende schaal plaats in Zeeland. Het museum is een eerbetoon aan de toewijding van fruittelers en hun bijdrage aan de gemeenschap van Zeeland. Het Fruitteeltmuseum is opgericht door gepassioneerde fruittelers die de rijke geschiedenis van fruitteelt wilden behouden. Hun inzet om de kennis en de tradities van de fruitteelt te behouden en te delen met het publiek heeft geresulteerd in een unieke plek waar bezoekers de evolutie van de fruitteelt kunnen ontdekken en de waarde van dit agrarische erfgoed kunnen bewonderen. Oude materialen, werktuigen en methodes werden door hen bewaard voor het nageslacht.
In de loop van jaren is de collectie van het museum uitgebreid met talrijke waardevolle stukken die de geschiedenis van fruitteelt in de regio weerspiegelen. Een deel van deze stukken was altijd netjes opgeborgen in het depot van het museum. Om het publiek nog meer te betrekken en toegang te geven tot deze waardevolle verzameling, heeft het museum het depot in 2023 opengesteld voor bezoekers. Bezoekers krijgen zo de kans om een kijkje te nemen achter de schermen en meer te ontdekken over de verborgen schatten die het museum herbergt.

In 1996 werd het Fruitteeltmuseum officieel geopend als museuminstelling. Alle zorgvuldig bewaarde schatten werden opgenomen in de museumcollectie en met trots getoond in de zalen van de voormalige lagere tuinbouwschool. In 2018 onderging de museumtuin een metamorfose, waarbij het werd getransformeerd tot een prachtige en inspirerende omgeving. Deze vernieuwing zorgde voor een verrijking van de museumervaring voor bezoekers. De vernieuwde museumtuin biedt zo een aantrekkelijke setting om meer te leren over de geschiedenis van fruitteelt en het belang van fruitteelt in het prachtige Zeeland.

Een van de bijzondere kenmerken van dit museum is dat het sinds de oprichting ondersteund wordt door een betrokken groep vrijwilligers. Vrijwilligers leveren een onschatbare bijdrage aan dit museum. Het Fruitteeltmuseum werd opgericht door vrijwilligers en door de jaren heen waren zij het die hielpen bij het behouden en verzorgen van de collectie door middel van archivering, restauratie en conserveringswerk. Bovendien beschikken onze vrijwilligers over unieke expertise van de fruitteelt waardoor rondleidingen een waardevolle diepere laag krijgen.

OntwikkelingHerpositionering

Het Fruitteeltmuseum is, net als de fruitteelt, voortdurend in ontwikkeling. Het museum streeft naar verbreding en zoekt voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om het verhaal van de fruitteelt in Zeeland nog beter te kunnen vertellen. Innoveren is ook aanpassen aan veranderende behoeften en interesses van het publiek zodat het een levendige en boeiende bestemming blijft voor zowel lokale bewoners als voorbijgangers. 

Het museum heeft daarom in 2023 besloten om zich te herpositioneren en verder te gaan als het “ZeeuwsFruitMuseum”. Het museum zal de historische en actuele betekenis van fruitteelt in de regio blijven benadrukken. We verdiepen ons ook in de ecologische, economische, culturele en culinaire aspecten van fruit. Bezoekers krijgen zo een mooi beeld van fruit uit Zeeland.

MuseumgeschiedenisIn een korte samenvatting

Vragen?

Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via de contact pagina!