Contact

Nieuws

beautiful-vineyard-field-from-top-2023-11-27-05-33-15-utc-min

Eén van onze gidsen vertelt

Jaap Smit is gids bij ons museum. Met passie leidt hij groepen rond en vertelt als teeltspecialist alles over de fruitteelt toen en nu. Tijd om Jaap eens over zichzelf te laten vertellen.

Jaap, hoe lang ben je al werkzaam als gids bij het Zeeuws Fruit Museum?

Ik werk sinds 2010 als gids voor het museum maar ik was al veel eerder betrokken bij het museum. Als fruitteler kende ik het museum natuurlijk al en in 2005 begon ik met het assisteren bij de snoeicursus. De cursus werd gegeven door J. de Schipper en A. van Liere en ik hielpen bij het praktische gedeelte van de cursus. Tijdens het helpen bij de cursus kwam ik erachter dat ik het heel leuk vind om mijn kennis over te dragen. Vanuit het museum zagen ze dat ook en ze vroegen me of ik een keer als gids op wilde treden. Dat beviel zo dat ik daar niet meer mee ben gestopt.

Je bent dus al heel lang als gids voor het museum aan het werk. Hoeveel groepen heb je denk je tot nu toe al rondgeleid?

Dat zijn er echt heel veel. Elk jaar doe ik wel zo’n 10 rondleidingen. Ik doe het al 14 jaar dus al zeker 140 groepen.

Ik kan me voorstellen dat elke groep weer anders is. Wat voor soort groepen vind je het leukste om rond te leiden?

Grote families vind ik altijd erg leuk. Die kennen elkaar goed en zijn samen op een uitje en proberen en sowieso iets leuks van te maken. Groepen met bussen vind ik ook leuk. Die maken er meestal een dagje van met ons museum als één van de dingen op het programma. Maar eigenlijk vind ik alle groepen leuk, ze komen toch naar ons toe omdat ze het interessant vinden.

Wat is je favoriete onderdeel van het museum om aan mensen te laten zien?

Daar hoef ik niet lang over na te denken, de museumtuin. Ik geniet er zelf erg van om mijn vakkennis over te brengen en dat doe je het beste in de praktijk, daar waar het werk gebeurt, in de boomgaard. Om ons museum hebben we een mooie boomgaard met meer dan 174 soorten fruit. Er is altijd wel iets aan de hand waar je boeiende verhalen over kunt vertellen.

Wat is de gekste of leukste vraag die je ooit van een bezoeker hebt gehad?

Dat was een grappige bezoeker die vroeg wat het verschil was tussen een appel en een peer. Maar je moet, zoals iedereen weet, geen appels met peren vergelijken 😊

Kan je in het kort vertellen over welke onderdelen je in je rondleiding vertelt?

Ik vertel eigenlijk het hele proces van het opkweken van appels en peren, het gebruik van een onderstam, bestrijding van ziekten en plagen en de verschillen tussen rassen. De verhaallijn van het museum draait om snoei, bloei, groei en oogst in de vier verschillende seizoenen. Mijn verhaal sluit daarop aan.

Je hebt inmiddels de respectabele leeftijd van 82 jaar bereikt. Hoe lang denk je nog door te gaan met het gidsen?

Zolang mijn gezondheid het toelaat blijf ik het doen. Er zijn op dit moment meerdere gidsen maar ik hoop wel dat er jongere gidsen komen om de oudere gidsen op te volgen.

Is er in al die jaren wel eens iets gebeurd wat je nu nog bijstaat?

Ja zeker! Er zou een bus komen met ongeveer 40 bezoekers waarvan er een paar met rollators zouden komen. Toen de bus kwam bleken er ongeveer 60 bezoekers te zijn waarvan meer dan 40 mensen met rolstoel of rollator. Er waren te veel deelnemers voor het aantal gidsen dat we geregeld hadden, er was te weinig gebak en werkelijk de hele gang naar het museum stond bomvol rollators. Het was even aanpoten en inschikken, sommige bezoekers moesten hun gebakje delen, maar uiteindelijk werd het een fantastische middag en alle bezoekers waren tevreden na het bezoek. Zo zie je maar waar een klein museum groot in kan zijn!