In 1996 werd het Fruitteeltmuseum officieel geopend als museuminstelling. Alle zorgvuldig bewaarde schatten werden opgenomen in de museumcollectie en met trots getoond in de zalen van de voormalige lagere tuinbouwschool. In 2018 onderging de museumtuin een metamorfose, waarbij het werd getransformeerd tot een prachtige en inspirerende omgeving. Deze vernieuwing zorgde voor een verrijking van de museumervaring voor bezoekers. De vernieuwde museumtuin biedt zo een aantrekkelijke setting om meer te leren over de geschiedenis van fruitteelt en het belang van fruitteelt in het prachtige Zeeland.
Een van de bijzondere kenmerken van dit museum is dat het sinds de oprichting ondersteund wordt door een betrokken groep vrijwilligers. Vrijwilligers leveren een onschatbare bijdrage aan dit museum. Het Fruitteeltmuseum werd opgericht door vrijwilligers en door de jaren heen waren zij het die hielpen bij het behouden en verzorgen van de collectie door middel van archivering, restauratie en conserveringswerk. Bovendien beschikken onze vrijwilligers over unieke expertise van de fruitteelt waardoor rondleidingen een waardevolle diepere laag krijgen.
Het Fruitteeltmuseum is, net als de fruitteelt, voortdurend in ontwikkeling. Het museum streeft naar verbreding en zoekt voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om het verhaal van de fruitteelt in Zeeland nog beter te kunnen vertellen. Innoveren is ook aanpassen aan veranderende behoeften en interesses van het publiek zodat het een levendige en boeiende bestemming blijft voor zowel lokale bewoners als voorbijgangers.
Het museum heeft daarom in 2023 besloten om zich te herpositioneren en verder te gaan als het “ZeeuwsFruitMuseum”. Het museum zal de historische en actuele betekenis van fruitteelt in de regio blijven benadrukken. We verdiepen ons ook in de ecologische, economische, culturele en culinaire aspecten van fruit. Bezoekers krijgen zo een mooi beeld van fruit uit Zeeland.
In 1996 werd het ZeeuwsFruitMuseum officieel geopend als museuminstelling. Alle zorgvuldig bewaarde schatten werden opgenomen in de museumcollectie en met trots getoond in de zalen van de voormalige lagere tuinbouwschool.
In het jaar 2019/2020 onderging de museumtuin een metamorfose. Bij deze verbouwing werd de tuin getransformeerd tot een prachtige en inspirerende buitenomgeving. De vernieuwing zorgde voor een verrijking van de museumervaring voor bezoekers.
Om het publiek meer te betrekken en toegang te geven tot deze waardevolle verzameling, heeft het museum het depot in 2023 opengesteld voor bezoekers. Bezoekers krijgen zo de kans om een kijkje te nemen achter de schermen en meer te ontdekken over de verborgen schatten die het museum herbergt.
Innoveren is ook aanpassen aan veranderende behoeften en interesses van het publiek zodat het een levendige en boeiende bestemming blijft voor zowel lokale bewoners als voorbijgangers. Het museum heeft daarom in 2024 besloten om zich te herpositioneren en verder te gaan als het “ZeeuwsFruitMuseum”.
Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via de contact pagina!